PERGOLA FOTOVOLTAICA FORUM 2004

EQUIPAMIENTOS URBANOS



EN TRADUCCION

Trabajo
Dirección
Población
Provincia
Promotor
P.E.M.
Estado
Superficie

Proyecto de ejecución
Fórum de las Cultures
Barcelona
Barcelona
I.D.A.E. y Ayuntamiento de Barcelona
--
Finalizada abril 2004
4.600m2

Dins de l'actuació urbanística del Fòrum 2004 s'havia d'integrar una planta fotovoltaica de 4.600 m2, capaç de generar 1,3 MW d'energia elèctrica. L'estructura suport havia de permetre, amb una alçada màxima de gairebé 52 m, l'orientació de la superfície en direcció sud i una inclinació de 30º, a més de proporcionar una gran àrea d'ombra sobre l'explanada del Fòrum i del Port Esportiu.
El projecte, desenvolupat pels arquitectes Elías Torres i José Antonio Martínez Lapeña conjuntament amb ESTEYCO, consisteix en una gran pèrgola metàl·lica situada a l'extrem sud-oest de la explanada sobre l'Escola de Vela, desde la coberta s'eleven quatre plànols de formigó, d'alçades compreses entre 22 i 45 m, que actuen com a peana. La combinació del formigó i l'acer ha permès resoldre els requisits funcionals de la planta i els condicionants arquitectònics d'una obra d'aquesta envergadura i simbolisme en un entorn tan rellevant com el Fòrum.
La gran complexitat d'aquests elements, el curt termini per l'execució de les obres i la importància de la coordinació tant topogràfica com tècnica, augmentaven la importància del procés constructiu.
Es va independitzar la construcció de les "potes" de formigó de la resta de l'estructura, executant amb encofrats trepants que permetien treballar en quatre talls independents amb gran rapidesa. Es va optar per l'hissat de les bigues metàl liques completes, ja soldades al sòl, amb una combinació d'una grua de 800 tones i una altra de 500 tones per a cada biga principal. La màxima dificultat del procés consistia en enfilar una biga, de 112 m de longitud i 260 tones, en 25 perns embeguts en el formigó, amb toleràncies de 20 mm i amb les inclinacions i complexitat geomètrica de la pròpia estructura. Una cop completada l'estructura metàl·lica es va procedir al "cosit" del formigó i l'acer mitjançant barres pretensades des de l'interior dels calaixos.