EXPLANADA FORUM 2004

EQUIPAMIENTOS URBANOS



EN TRADUCCION

Trabajo
Dirección
Población
Provincia
Promotor
P.E.M.
Estado
Superficie

Proyecto básico y de ejecución
Forum de las cultureas
Barcelona
Barcelona
Infraestructuras del Levante de Barcelona
--
Finalizada abril 2004
214Ha

Les actuacions vinculades al Fòrum Universal de les Cultures 2004 suposen per a Barcelona una gran operació de reconstrucció d'una zona de la ciutat de marcat caràcter residual fins a temps recents. L'àrea comprèn una superfície de 214 hectàrees i inclou la renovació d'importants infraestructures metropolitanes, la reconversió de la depuradora del Besòs, la creació del nou port esportiu del Besòs i la implantació d'una àrea de nova centralitat, amb hotels, centres de congressos, centres comercials, oficines i habitatges. Mitjançant la rectificació de la línia de costa, guanyant terrenys al mar, l'objectiu final és recuperar un territori per a la ciutat i crear un focus d'activitat de gran potencial, atesa la seva excel·lent situació en la confluència de grans vies i infraestructures.
En aquest àmbit, es participa en diversos projectes relacionats amb l'àrea principal: la urbanització de la Explanada i la cobertura de la Ronda Litoral, l'Escola de Vela, l'Auditori i la Pèrgola Fotovoltaica.
El projecte d'urbanització, realitzat en col·laboració amb els arquitectes Elías Torres i J.A. Martínez Lapeña, cobreix una àrea d'unes 90 hectàrees. La característica principal és l'existència d'un sòl tècnic sobre l'estructura de la coberta de la Depuradora i la Ronda Litoral, en el qual s'allotja una complexa xarxa de serveis que permet la màxima flexibilitat per a la seva explotació futura. Sobre el sòl tècnic s'extenen paviments acolorits i parterres que confereixen l'acabat final de la plaça.